Tv en internet zonder bellen

Als het tijd is voor een nieuw telecomabonnement, dan heb je verscheidene opties. Je kunt ervoor kiezen om alleen een internetpakket te nemen, je kunt hier televisie aan toevoegen of je kunt een alles-in-1 pakket nemen. Bij deze laatste optie krijg je een vaste lijn met telefoonnummer en kun je verscheidene bundels toevoegen, zoals goedkoper bellen naar mobiele telefoons of naar het buitenland. Veel mensen kiezen er echter voor om de vaste lijn niet mee te nemen in het contract. Dat komt doordat er veel meer mobiel gebeld wordt en dat tegen erg aantrekkelijke tarieven. Daarom kun je bij de meeste providers (Caiway daargelaten) een televisie- en internetabonnement afsluiten zonder bellen.

Waarom zonder bellen kiezen?

Er zijn verscheidene redenen waarom je mogelijk geen vaste lijn meer nodig hebt.

  • Mobiele abonnementen voldoende: voor de meeste mensen is een mobiel abonnement voldoende om aan al hun belbehoeften te kunnen voldoen. Vaak krijg je dan een aantal gratis belminuten en gratis sms’jes en dit zit allemaal al bij de maandprijs inbegrepen. Het is dan ook niet nodig om nog een vaste lijn te nemen. Dit kost geld en eigenlijk wordt het nauwelijks nog gebruikt.
  • Bellen kan ook via het internet: via WhatsApp, Messenger, Skype, Viber en vele andere programma’s en apps kun je tegenwoordig via het internet bellen. Dit is min of meer gratis, want voor je internetverbinding betaal je toch al. Je kunt bellen naar iedereen met een internetverbinding die hetzelfde programma gebruikt over de hele wereld. Daarbij kun je met een videogesprek ook de persoon aan de andere kant zien. Je zou dus eigenlijk gek zijn als je hier een vaste lijn voor gebruikt.
  • De vaste lijn is duurder: als je al een goed mobiel contract hebt dan ben je dus door de vaste lijn te pakken duurder uit. Telecomaanbieders bieden de vaste lijn voor erg weinig geld aan (gratis of €1 per maand), maar je betaalt daarna nog wel per belminuut.

De kosten

Ga je een televisie en internetpakket afsluiten, dan betaal je dus alleen voor deze twee services. Over het algemeen geldt hoe sneller je internet, hoe meer je betaalt. Daarnaast krijg je een standaard aantal zenders waar je extra pakketten aan toe kunt voegen, zoals Duitse zenders, films en series, sportzenders of kinderzenders, waarvoor je dan maandelijks extra betaalt. Bij de meeste aanbieders kies je eerst een basispakket en de kosten hiervoor vind je in het volgende overzicht. Deze zullen dus duurder uitpakken als je extra opties bij laat sluiten.

Provider Korting Prijs per maand Prijs per jaar
KPN 3 maanden €12,50 korting, gratis monteur €51,50 – €74,49 €580,50 – €826,38
NLE 9 maanden €10 korting €39,95 – €67,50 €389,40 – €720
Online.nl 6 maanden €10 korting, gratis Fox Sports 1, 3 en 5 Eredivisie €39 – €72,50 €408 – €840
T-Mobile 6 maanden €10 korting, gratis Fox Sports Eredivisie €42 – €65 €474 – €757,50
Tele2 6 maanden €4 korting €33 – €40 €402 – €489
Telfort 3 maanden €12,50 korting €42,50 – €55 €472,50 – €622,50
XS4ALL 3 maanden €17,50 korting, gratis wifi-versterker cadeau €56 – €83,50 €654,50 – €883,50
Youfone 6 maanden €22 korting €41,95 €401,30
Ziggo 3 maanden minimaal €5 korting €39,50 – €83,50 €464,40 – €762

Wanneer een vaste lijn wel verstandig is

In sommige gevallen kun je er echter voor kiezen om wel een vaste lijn in je pakket toe te laten voegen. Voor weinig geld per maand heb je dan extra belmogelijkheden. Hier vind je enkele situaties waarin dit wenselijk kan zijn.

  • Je hebt een back-up nodig: als je erg afhankelijk bent van een werkende telefoonlijn, dan kun je voor een zeer klein bedrag per maand je vaste lijn gebruiken als back-up. Dit kan zijn als je hulpbehoevend bent of als je een bedrijf hebt aan huis.
  • Het heeft je voorkeur: natuurlijk kan het ook nog zijn dat een vaste lijn je voorkeur heeft. Ouderen, bijvoorbeeld, die de introductie van de mobiele telefoon niet goed hebben meegekregen bellen graag nog met een vaste lijn. Ook als je zelf een persoon bent die niet altijd bereikbaar wil zijn en die graag af en toe van de radar verdwijnt is een vaste lijn een oplossing. Je kunt dan je mobiel uitzetten en zelf bepalen wanneer je iemand terugbelt.
  • Je hebt speciale wensen: je kunt aan je vaste lijn verschillende bundels toevoegen, zoals goedkoper bellen naar andere vaste lijnen, goedkoper bellen naar mobiele telefoons of goedkoper bellen naar het buitenland. Het kan zijn dat dit voor jou een betere en goedkopere optie is dan bellen met je mobiel. Misschien heb je een familielid in een ander land waar het internet nog erg onstabiel is.

Abonnementen vergelijken

Als jij wilt weten wat het verschil in prijs is tussen een televisie- en internetabonnement of een all-in-1 abonnement, dan kun je dit met onze vergelijker snel uitzoeken. Ook als het tijd is voor een nieuw abonnement, kun je de pakketten van de Nederlandse providers vergelijken. Op die manier kun je vaak tientallen euro’s besparen.