Nieuws

Twijfels over samenwerking Ziggo en Vodafone

De samenwerking tussen Ziggo en Vodafone roept twijfels op bij zowel de Consumentenbond als de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De beide organisaties spreken van een duopolie op de markt voor vaste telecomdiensten. KPN is de enige echte concurrent voor de samenwerking tussen de beide providers.

Europese Commissie op de hoogte gesteld

De ACM heeft de Europese Commissie op de hoogte gesteld van de samenwerking en gevraagd om daar kritisch naar te kijken. Volgens de ACM is het vooral van belang om hier naar te kijken vanwege de hoge omzet van de beide bedrijven. De commissie zal bepalen wie de fusie mag onderzoeken om te kijken naar eventuele schadelijke effecten voor de markt. Ook de Consumentenbond heeft haar zorgen geuit en lijkt de ACM daarmee bij te willen staan.

Openstellen van de vaste netwerken

De Consumentenbond heeft de Europese Commissie daarnaast gevraagd om kritisch te kijken naar de samenwerking en in het achterhoofd te houden dat een openstelling van de vaste netwerken het best zal uitwerken voor consumenten. Door die toegankelijk te maken voor andere partijen kan er volgens de bond meer concurrentie ontstaan. Het gevolg daarvan is dat de tarieven voor consumenten dalen, terwijl zij aan de andere kant kunnen rekenen op een betere dienstverlening op basis van goede netwerken.

KPN als enige concurrent

Een vlotte analyse laat zien dat KPN op dit moment de enige concurrent is die Quadplay kan aanbieden op haar eigen netwerk. Het gaat dan om de combinatie van vaste telefonie, mobiele telefonie, internet en televisie. De alles in één pakketten inclusief mobiele telefonie worden steeds populairder bij consumenten. Ongeveer een half miljoen huishoudens maakt hier gebruik van.

Los van KPN of de combinatie tussen Vodafone en Ziggo zijn er andere pakketten van providers beschikbaar, maar het is daar onmogelijk om alles met elkaar te combineren. Dat leidt volgens de Consumentenbond en de ACM tot een duopolie op de markt, waardoor er teveel macht komt te liggen bij bijvoorbeeld de combinatie tussen Ziggo en Vodafone.

Zie ook: //www.nu.nl/internet/4215362/ziggo-en-vodafone-nederland-verder-als-bedrijf.html

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *