Tv en internet dongel

Via een dongel kun je internet ontvangen waar je ook bent. Dit is handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent in eigen land of je hebt een boot waar je graag ook wilt kunnen internetten zonder afhankelijk te zijn van de wifi in de haven. Ook kun je een dongel gebruiken als je in de trein zit of als je om een andere reden niet thuis bent. Wil je meer weten over dongels? Dan kun je de onderstaande informatie gebruiken over de prijzen, de voor- en nadelen en over televisiekijken met een dongel.

 

Wat is een dongel?

Een dongel is een klein apparaatje met een simkaart erin dat je in de usb-ingang van je laptop of pc doet. Via de dongel kun je daarna draadloos internet ontvangen en dit overal in Nederland en vaak ook in het buitenland. Dongels koop je met een abonnement of je kunt ook een prepaid dongel kopen. Dit geeft je dus de mogelijkheid om zonder wifi of andere internetverbindingen toch te surfen. En omdat er gewoon 4G dongels aanwezig zijn is het internet ook nog eens snel en reactief.

 

De kosten

Bij een dongel sluit je meestal een abonnement af, maar ook prepaid is mogelijk. Het is vergelijkbaar met wat je hebt voor je mobiele telefoon. De prijs van het contract en de dongel is afhankelijk van hoeveel data je wilt kunnen gebruiken. Daarnaast bieden verschillende providers ook verschillende prijzen aan. Onderstaand vind je een overzicht met de kosten voor een aantal dongels bij grote providers, zowel prepaid als met abonnement.

 

Provider Aanbod Prijs
T-Mobile 1 GB – onbeperkt databundel, downloadsnelheid 120 Mbit/s, contract van 2 jaar Eenmalig €72

Maandelijks €14 – 35

T-Mobile Prepaid dongel, 200 MB internet gratis als je meer dan €10 opwaardeert Eenmalig €27,95

€0,31 per MB

Vodafone 1 GB – 8 GB databundel, downloadsnelheid 150 Mbit/s, contract van 2 jaar Eenmalig €59

Maandelijks €11,50 – €29

Vodafone Prepaid dongel, online opwaarderen mogelijk Eenmalig €20

€0,33 per MB

KPN 0,5 GB – 10 GB databundel, downloadsnelheid 50 Mbit/s, contract van 2 jaar Eenmalig €4,23

Maandelijks €30 – €55

Albert Heijn Prepaid dongel, €5 internettegoed cadeau, online opwaarderen Eenmalig €39,95

€0,05 per MB

 

De voor- en nadelen

Natuurlijk zijn er aan het gebruik van de dongel enkele voor- en nadelen verbonden. Deze vind je hier gemakkelijk op een rijtje.

 • Je kunt overal het internet op met een apparaat met een usb-ingang.
 • Het gebruik van de dongel is erg gemakkelijk en rechtdoorzee.
 • Dongels zijn klein en gemakkelijk mee te nemen.
 • De meeste providers bieden een dongel aan.
 • Dongels zijn te krijgen met een abonnement en prepaid.
 • Soms krijg je een dongel gratis als je een contract afsluit.
 • Een dongel heeft geen netstroom nodig.

 

 • Je kunt dongels gemakkelijk kwijtraken omdat ze klein zijn.
 • Dongels zijn diefstalgevoelig.
 • Een dongel kan defect raken omdat het hardware is.
 • Internet via een dongel is prijzig.
 • Je kunt de dongel alleen op apparaten aansluiten met een usb-ingang.

 

Dongels en televisie

Uiteraard is een dongel alleen voor het ontvangen van internet. Je kunt er geen televisieabonnement mee afsluiten. Toch kun je een dongel op verschillende manieren gebruiken om televisie en films mee te kijken. En dit gaat verbazingwekkend goed, omdat je via een dongel snel internet kan ontvangen.

 • De app van je provider: heb je een internet- en televisieabonnement bij een provider die je een app aanbiedt? Dan kun je op je laptop met je dongel probleemloos televisiekijken, waar je ook bent. Op die manier kun je het meeste uit je abonnement halen.
 • Via het internet of Netflix: met je dongel kun je ook televisiekijken via YouTube, Uitzending Gemist of websites van verschillende televisiekanalen. Zo lang je een internetverbinding hebt staan deze diensten tot je beschikking. Je bent dan vaak wel beperkt, omdat je online natuurlijk lang niet alle programma’s terug kunt vinden. Overweeg eventueel een Netflix abonnement voor €8 per maand en je kunt met je laptop duizenden films en series kijken. Heb je een dongel, dan kun je dit doen waar je maar wilt.
 • Via een Google Chromecast of Apple TV: heb je een Google Chromecast of een Apple TV? Dan kun je het scherm van je laptop of pc projecteren op een televisie. Je speelt dan gemakkelijk concerten via YouTube, films en homevideo’s van je laptop af op een televisie. Ook kun je de televisie die je kijkt via de app van je provider projecteren, mocht je dit willen.

 

Abonnementen vergelijken

Is het tijd dat jij een nieuw televisie- en internetabonnement afsluit? Of wil je graag weten wat je kwijt zou zijn als je een dongel koopt? Via onze vergelijker kun je snel zien wat dit financieel voor je betekent. Door een goede vergelijking te maken kun je flink wat geld besparen op je maandelijkse uitgaven.