Als jij digitale televisie wilt kunnen kijken thuis, dan heb je hier een decoder voor nodig. Een wat Nederlandsere naam voor dit apparaat is een digitale ontvanger. De naam zegt het al, dit kastje ontvangt het signaal van de bron en zet het om in beeld. Digitale ontvangers kun je op verschillende manieren bemachtigen. Moderne televisies hebben deze vaak al en providers geven je meestal een digitale ontvanger in bruikleen. Enkele televisieaanbieders laten je de decoder aanschaffen of vragen een borg. De digitale ontvanger is een essentieel onderdeel van je televisieapparatuur, want het bepaalt uiteindelijk hoe gebruikersvriendelijk jouw televisie zal zijn.
Inhoudsopgave
Hoe werkt een digitale ontvanger?
Decoders hebben verschillende functies. De belangrijkste functie is het omzetten van signalen naar beeld. Ze zorgen er dus voor dat jij televisie kunt kijken. In de decoder vind je meestal een smartcard. Dit kaartje bevat de gegevens van jouw televisieabonnement. Als je bepaalde zenders wilt aanzetten, dan wordt dit via de centrale aan je smartcard doorgegeven. Dat is ook de reden waarom je bij veel televisieabonnementen ook later nog zenderpakketten kunt laten verwijderen of toevoegen. Als laatste zorgt de decoder ervoor dat jij je digitale zendergids kunt zien. Deze gids geeft je alle informatie over de programma’s en wanneer ze worden uitgezonden. Via de digitale ontvanger kun je dus ook opnemen, pauzeren en doorspoelen, als je die optie hebt in jouw pakket.
Welke soorten digitale ontvanger zijn er?
Er zijn verschillende decoder-typen en het is belangrijk dat je de juiste neemt. Ze zijn namelijk niet onderling uitwisselbaar. Het type dat je nodig hebt wordt bepaald door de kabel waardoor je je televisie ontvangt. Over het algemeen worden er vier typen onderscheiden.
- DVB-C: dit is de digitale ontvanger die gebruikt wordt als jouw digitale televisie binnenkomt via de COAX kabel, zoals bij Ziggo en Delta.
- IP-TV: deze digitale ontvanger heb je nodig als je de televisie ontvangt via het internet, dus glasvezelkabel of alle soorten DSL. Dit is de meest gangbare vorm.
- DVB-S: kijk jij digitale televisie via een schotel? Dan is dit de decoder die je nodig hebt om beeld te kunnen ontvangen. Canal Digitaal gebruikt deze bijvoorbeeld.
- DVB-T: als laatste zijn er ook digitale ontvangers voor televisie die nog binnenkomt via de antenne, zoals bij de digitenne van KPN.
- Decoders voor HD-televisie: heb jij een HD-, Full HD of 4K Ultra HD televisie? Dan heb je een decoder nodig die jouw beelden in High Definition kan uitzenden.
Wat zijn de mogelijkheden?
Je kunt op verschillende manieren aan een decoder komen en digitale televisie beginnen te ontvangen. De meest gangbare manier is om deze via je provider te huren of aan te schaffen. Huur je deze, dan zijn de kosten al bij je maandlasten verrekend. Als je hem moet kopen, dan zal je een eenmalig bedrag in rekening worden gebracht. Als je een nieuwe televisie gaat kopen, dan kun je er ook zorg voor dragen dat deze al een decoder heeft. Je kunt je provider dan alleen vragen om een smartcard. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste decoder hebt en IP-TV is op dit moment de meest gangbare. Daarmee ben je ook klaar voor aansluiting op glasvezel, als je dat nog niet hebt. Een laatste optie die je hebt is om de decoder zelf te kopen. Let er dan wederom goed op dat je het juiste type aanschaft en dat deze functies heeft die je graag wilt hebben. Niet alle decoders kunnen opnemen, pauzeren en terugspoelen, bijvoorbeeld.
Abonnementen vergelijken
Is het tijd voor een nieuw telecomabonnement? Via onze vergelijker kun je in één oogopslag zien wat er op dit moment voor jou aangeboden wordt. Vergelijk alle contracten van verschillende providers, zodat jij ook geld kunt besparen en kunt beginnen met het ontvangen van digitale televisie.