Tv en internet camper

Heb je een camper waarmee je er regelmatig op uit trekt om wat van Nederland of de wereld te zien? Dan wil je misschien in je camper ook toegang hebben tot internet of televisie. Als je veel weg bent is het wel fijn om af en toe wat Nederlandse kanalen te kijken of om wanneer je wilt een internetverbinding of wifi-netwerk tot je beschikking te hebben. Er zijn gelukkig een aantal mogelijkheden en hier lees je welke dit zijn.

 

Televisie in je camper

Het is lastig om (Nederlandse) televisie in je camper te ontvangen, vooral als je veel reist. Er zijn enkele manieren waarop je dit kunt doen. Je hebt in de meeste gevallen dan wel een internetverbinding nodig, maar zoals later zal blijken is dat makkelijker te regelen. Wat betreft televisie in je camper heb je de volgende opties.

  • Een Slingbox: misschien wel de beste manier om Nederlandse televisie te kijken waar je ook bent is via een Slingbox. Dit is een apparaat dat je aanschaft voor zo’n €200 en waarmee je de ontvanger in je woning kunt benaderen en gebruiken in het buitenland. De initiële uitgave is hoog, maar daarna zal je dus overal ter wereld je eigen televisie kunnen zien. Je hebt dan wel een snelle internetverbinding nodig.
  • Via een VPN-verbinding: er zijn providers die je televisie aanbieden via een VPN-verbinding waarmee je een Nederlands IP-adres krijgt. Hiervoor betaal je abonnementskosten, maar een maandelijks opzegbaar abonnement is ook beschikbaar. Daarmee kun je Nederlandse televisie kijken via het internet in het buitenland, zonder dat er problemen zijn met de geografische blokkering. De prijzen voor zo’n abonnement liggen tussen de €5 en €10 per maand. VyprVPN is de meest gebruikte dienst hiervoor.
  • Via de satelliet: ga je veel op reis met je camper en vind je het niet erg om een schotel aan de zijkant te hangen, dan kun je ook televisiekijken via de satelliet. Dit is in eerste instantie duur, omdat je de apparatuur moet aanschaffen, maar daarna zijn de abonnementskosten vrij laag. Een voordeel is dat je via de satelliet ook internet kunt ontvangen.

 

Internet in je camper

Als je internet in je camper hebt, dan zijn er dus een aantal opties tot je beschikking om televisie te kunnen kijken. Zonder internet ben je eigenlijk nergens, tenzij je voor een satellietverbinding kiest. Wil je ook internet in je camper, dan kun je de volgende opties overwegen.

  • Via je mobiele telefoon: steeds meer mobiele providers vragen geen extra geld meer als je binnen de EU internet gebruikt op je mobiele telefoon. Roaming is dan dus net zo duur als in Nederland data gebruiken via je telefoon. Heb jij dit, dan kun je je mobiele telefoon als hotspot instellen en daarmee ook op je laptop of tablet internet ontvangen. Kijk wel uit dat je je datalimiet niet overschrijdt, want dan kun je wel een hoge rekening verwachten.
  • Via een 4G modem: tegenwoordig kun je ook voor €200 – €250 een 4G modem aanschaffen en daar een simkaart met een abonnement in doen. Deze modem geeft je een wifi-netwerk in je camper en dit voor een bedrag van €30 – €50 per maand. Je sluit er dus wel een abonnement bij af. Controleer goed van tevoren wat er gebeurt als je naar het buitenland gaat, want mogelijk moet je dan bijbetalen.
  • Via een dongel: een dongel is een modem die je in je laptop of pc kunt doen en waarmee je dan internet ontvangt. Het lijkt op een usb-stick en is ook ongeveer zo groot. Een dongel neem je dus gemakkelijk mee en je kunt ze krijgen met abonnement of prepaid. Ga je naar het buitenland, dan kun je daar een simkaart aanschaffen en deze gebruiken in je dongel om geld te besparen. Een prepaid dongel bij de Albert Heijn koop je al voor €40. Gebruik je een Nederlandse simkaart controleer dan weer goed wat er gebeurt met de kosten als je Nederland verlaat.
  • Via de satelliet: een mooie bijkomstigheid van de satelliet is dat je ook internet kunt ontvangen. Dit is niet erg snel (maximaal 20 Mbit/s), maar als je toch al een schotel hebt voor je televisie kun je twee vliegen in één klap slaan.
  • Via de wifi: het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je kunt via je camper natuurlijk op campings of andere overnachtingsplaatsen vaak probleemloos gebruik maken van de wifi-verbinding daar. Alleen als je wild gaat kamperen of op een parkeerplaats of ander onbeveiligd terrein gaat parkeren, dan zal je dit niet hebben. In de meeste landen in Europa is wifi steeds gemakkelijker te vinden, net zoals in Nederland het geval is.

 

Abonnementen vergelijken

Is het tijd dat jij een nieuw televisie- en internetabonnement kiest? Dan kun je hier via onze vergelijker snel een overzicht krijgen van de financiële implicaties. Je kunt dan probleemloos en snel het goedkoopste- en het beste abonnement vinden voor jouw situatie.