Informatie, tips en prijzen
Direct tv en internet aanbiedingen vergelijken?

Een internet-, UTP- of LAN-kabel gebruikt u om een connectie te maken tussen uw modem en uw computer. Hierdoor zal uw internetverbinding beter worden en stabieler dan wanneer u dit doet met een wifi-verbinding. Het kan dus goed zijn dat u zo’n kabel wilt gaan leggen en tegenwoordig hoeft u daar geen vakman meer voor in te huren. Het plaatsen van deze kabel kunt u namelijk ook prima zelf. Leest u hier de instructies, indien u uw kabel moet inkorten en passend moet maken.

Wat heeft u nodig?

Voor deze klus heeft u, behalve de kabels, verder vrij weinig nodig. Wat u aan moet schaffen is afhankelijk van uw situatie thuis, maar een bezoekje aan de winkel is meestal wel gewenst. U kunt daar vervolgens de volgende gereedschappen en materialen kopen.

Materialen Prijs Gereedschappen Prijs
UTP-kabel zelf €1 per m Striptang €15
UTP-pluggen/connectoren €5 per 4 UTP-tang €17
UTP-koppelstuk €3,50 per stuk Kabelmes €9

Tip: koop altijd meer materialen in dan u denkt nodig te hebben. U kunt altijd een foutje maken en extra connectoren nodig hebben en het zou vervelend zijn als u die dan weer bij de bouwmarkt moet gaan halen. Alles wat u uiteindelijk niet gebruikt heeft kunt u met het bonnetje retourneren. U ontvangt dan het gehele bedrag gewoon terug.

Stap 1: de lengte van de kabel bepalen

Bepaal eerst hoe lang uw kabel moet zijn. Het is niet verkeerd om deze dan iets extra speling te geven, voor het geval u een foutje maakt en opnieuw beginnen moet. U kunt de kabel nu op maat knippen.

Stap 2: verwijder de buitenmantel

Het buitenste beschermlaagje van de kabel wordt de buitenmantel genoemd. Deze is vrij dun en het verwijderen ervan is dan ook een secuur klusje. Gebruik hiervoor een kabelmes en haal voorzichtig 3 centimeter van de buitenmantel af. Het is dan essentieel dat u de binnenste draden niet beschadigt, anders kunt u opnieuw beginnen.

Stap 3: de aders op volgorde leggen

In de kabel treft u acht aders aan. Deze zijn in elkaar gedraaid. Het is de bedoeling dat u deze aders uit elkaar haalt en op de volgende volgorde legt (van links naar rechts): 1 oranje/wit, 2 oranje, 3 groen/wit, 4 blauw, 5 blauw/wit, 6 groen, 7 bruin/wit, 8 bruin.

Stap 4: de aders afknippen

Let de aders op bovenstaande volgorde en in een rechte lijn. Pak een striptang en knip ze recht af. U moet nog ongeveer 1 centimeter overhouden.

Stap 5: de connector aansluiten

Pak een connector en houdt deze vast zodat de lip naar beneden wijst. De kabel die u net heeft gestript plaatst u rechtstreeks in de connector, totdat deze niet verder kan. Het is erg belangrijk dat de aders op de juiste volgorde blijven liggen en dit kunt u het beste nu direct controleren. Zijn de aders verschoven, probeer het dan nogmaals totdat ze correct in de plug gekomen zijn.

Stap 6: de connector vastzetten

Als u tevreden bent met de volgorde van de draden pakt u een UTP-tang. U zet de tang op de plug en knijpt hem stevig aan. Deze tang en de plug zorgen er samen voor dat de kleine draadjes binnenin worden ontbloot en vastgeklemd. De aders zullen vervolgens contact maken met de puntjes op de plug. Dit is uiteraard veel handiger dan wanneer u alle adertjes zelf moet strippen en afzonderlijk moet gaan aansluiten.

Stap 7: alles aan de andere kant herhalen

Hierna kunt u het gehele stappenplan aan de andere kant van de kabel herhalen, kunt u beide connectoren aansluiten en de kabel in gebruik gaan nemen.

Tip: heeft u twee kabels die te kort zijn? Dan kunt u deze met een UTP-koppeling op een soortgelijke manier met elkaar verbinden en er één kabel van maken.

Zelf doen of uitbesteden?

Ook in dit geval heeft u weer de keuze om de klus zelf te doen of om deze uit te besteden. Het is in principe niet erg moeilijk om de kabel zelf te verlengen en de materialen en gereedschappen die u daarbij nodig heeft zijn ook niet duur. Er zijn echter een aantal situaties waarin uitbesteden soms beter kan zijn.

  • U heeft er zelf de tijd, het geduld en de kennis niet voor.
  • U wilt kabels gaan doortrekken naar boven.
  • U wilt kabels gaan leggen in de muren en nieuwe contactdozen plaatsen.
  • Deze klus is onderdeel van een andere veel grotere klus die wordt uitgevoerd door een elektricien.

Vergelijk offertes

Het kan dus soms echt geen kwaad om eens onderzoek te doen naar de kosten voor het uitbesteden van de werkzaamheden en dat doet u door offertes van verschillende specialisten met elkaar te vergelijken. Gelukkig kunt u deze in één keer opvragen als u hier onze vergelijkingstool voor gebruikt. Deze service is vrijblijvend en gratis. Zo vindt u snel de beste vakman en weet u zeker dat u voor de werkzaamheden nooit te veel zal betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Twijfels over samenwerking Ziggo en Vodafone

De samenwerking tussen Ziggo en Vodafone roept twijfels op bij zowel de

4G voor thuisnetwerk van T-mobile

T-mobile komt na een succesvolle test op de markt met de service

Juiste abonnement kiezen

Voor veel apparaten heb je een abonnement nodig. Bereikbaar zijn kan alleen