We kennen allemaal de term breedband wel in relatie tot internet. Als jij toe bent aan een nieuw internetcontract, dan kun je op verschillende manieren breedband internet binnenkrijgen. Tegenwoordig ontvangt praktisch iedereen zijn internet op deze manier, maar 15 jaar geleden was dit niet het geval. Toen gingen de meeste huishoudens nog het internet op via de klassieke inbelmodem. Maar wat is breedband eigenlijk? En waarom is het maken van een goede vergelijking zo belangrijk?
Inhoudsopgave
Wat is breedband?
Breedband is simpel gezegd een snelle vorm van internet die de woning binnenkomt via een kabel. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, namelijk via de telefoonkabel, via de televisiekabel, via de glasvezelkabel, via een satelliet en via een mobiel draadloos netwerk. De term breedband wijst op de snelheid waarmee je kunt downloaden en in het geval van breedband is deze minimaal 256 Kbit/s. Aangezien je bij de meeste providers via breedbandinternet snelheden kunt realiseren van meer dan 100 Mbit/s, is dus eigenlijk al het internet dat wij in Nederland gebruiken breedband te noemen.
Breedband abonnement opties
Wanneer je gebruik gaat maken van een vergelijkingssite zoals deze en de resultaten bekijkt die naar voren worden gebracht, dan vergelijk je breedbandinternet. Er is wel verschil in de manier waarop dit internet je woning binnenkomt. De telecomproviders bieden in hun contracten eigenlijk drie manieren aan waarop dit kan plaatsvinden, namelijk door middel van glasvezelinternet, (COAX)kabelinternet en DSL (ook ADSL, VDSL, ADSL2 of VDSL2). De laagste snelheden die je tegen zal komen zijn 20 Mbit/s. Als jij een keuze wilt maken tussen deze drie opties, dan kun je dat doen door de onderstaande tabel te raadplegen.
Kabelinternet
· Internet via COAX kabel · Stabiel · Snel (200 Mbit/s) · Aangeboden snelheid door provider is wat je krijgt · Duurder dan DSL · In de meeste huizen aanwezig · Tv-kijken heeft geen invloed op de snelheid van je internet · Weinig providers bieden dit aan (Ziggo, Delta) |
DSL
· Internet via de telefoonkabel · Goedkoopst · Minder stabiel · Maximaal 100 Mbit/s · In de meeste huizen aanwezig · Tv kijken kan invloed hebben op de snelheid van je internet · Aangeboden snelheid door provider is een maximum · Snelheid wordt bepaald door de lengte van de kabel naar de centrale |
Glasvezel
· Internet via glasvezelkabel · Duur · Aangeboden snelheid door provider is wat je krijgt · Zeer stabiel · Snel (1Gbit/s mogelijk) · Up- en downloadsnelheid is hetzelfde · Tv kijken en kabellengte hebben geen invloed op de snelheid van je internet. · Nog lang niet overal in Nederland beschikbaar |
Breedband internet vergelijken
Een belangrijke factor bij het maken van je vergelijking is dus het soort breedbandinternet dat je wilt ontvangen. De snelheden die op jouw adres kunnen worden gerealiseerd via DSL kun je gemakkelijk nagaan met een postcodecheck. Je kunt dan direct ook zien of jij al op het glasvezelnetwerk bent aangesloten. Er zijn ook andere punten die tijdens je vergelijking belangrijk kunnen zijn. Deze kun je gemakkelijk invoeren in de filters.
- De snelheid: in Nederland zijn er providers die je via glasvezelkabel breedbandinternet met een snelheid van 750 Mbit/s kunnen aanleveren. Vergeet daarbij niet dat snelheden van 100 Mbit/s al als supersnel worden geclassificeerd. Een huishouden met twee gemiddelde gebruikers heeft aan 20 Mbit/s genoeg. Een gezin met enkele zware gebruikers (online gamers of mensen die graag downloaden en streamen) of waar 4K televisie gekeken wordt heeft minstens 100 Mbit/s nodig. Verkijk je dus niet op de snelheden, want mogelijk heb jij helemaal geen razendsnel internet nodig.
- Ook andere bundels: bij je internet kun je er ook voor kiezen direct een televisieabonnement af te sluiten of een (mobiel) belcontract. Ook dit kun je tijdens je vergelijking aanvinken. Het is vaak goedkoper op alles bij één provider neer te leggen, maar je beperkt dan wel je mogelijkheden.
- Je budget: vervolgens is het contract dat je kiest natuurlijk ook afhankelijk van wat je er maandelijks voor over hebt. Bij sommige vergelijkingssites kun je daarom je maximumbudget invullen, zodat je de contracten die te duur zijn voor je niet te zien krijgt.
Tips bij het maken van een goede vergelijking
Een vergelijking heb je in principe in een paar seconden gemaakt. Het is echter beter om hier wat meer tijd in te steken. Zorg allereerst dat je een vergelijkingssite of vergelijkingssites vindt die je vertrouwt. Ook kun je je resultaten veel beter filteren als je exact weet waarnaar je op zoek bent. Gebruik daarom de volgende tips om goed voorbereid aan je vergelijking te beginnen en deze grondig uit te voeren.
- Schrijf op wat je zoekt: neem even de tijd om jezelf af te vragen wat je nodig hebt en schrijf dit op. Welk type internet heb je nu en met welke snelheid? Ben je hier tevreden over of wil je dit veranderen? Wat is je budget? Ben je ook geïnteresseerd in andere bundels? Enzovoorts.
- Kies je vergelijkingssites: de vergelijkingssites die je kiest moeten aan twee voorwaarden voldoen. Ze moeten betrouwbaar en onafhankelijk zijn en ze moeten zoveel mogelijk providers dekken. Daarom kan het soms beter zijn om minstens twee sites uit te kiezen. Zo heb je twee invalshoeken en kun je ervoor zorgen dat je de contracten van alle Nederlandse providers te zien krijgt.
- Gebruik de filters: de filters zijn ideaal om aan de vergelijkingssite door te geven wat je zoekt. Op die manier krijg je alleen de resultaten te zien die voor jou relevant zijn en hoef je deze niet zelf alsnog te selecteren.
Abonnementen vergelijken
Een goede vergelijking maak je gemakkelijk hier, via onze vergelijker. Je kunt dan het abonnement uitkiezen dat het beste bij je past en aardig wat euro’s besparen op je maandelijkse lasten.