Tv en internet zonder kabelaansluiting

Het kan voorkomen dat je televisie wilt kijken zonder kabel. Eigenlijk ga je dan terug in de tijd, want vroeger waren alle televisies draadloos. Je kreeg dan je beeld via de antenne, net als bij radio’s het geval is. Daarna werd de kabeltelevisie uitgevonden, waarmee je een beter beeld kon krijgen en je minder afhankelijk was van factoren zoals het weer. Daarom zijn eigenlijk alle televisies aangesloten op een kabelnetwerk. Dit betekent echter niet dat je niet draadloos televisie kunt kijken, in tegendeel. Ook als je op vakantie bent in eigen land hoef je je favoriete televisieprogramma’s niet meer te missen.

Hoe kan ik televisiekijken zonder kabelaansluiting?

Er zijn een aantal manieren waarop je televisie kunt kijken zonder kabelaansluiting. Dit is handig als je je op een boot bevindt, in een caravan of in een tent. Maar ook als je in de bus zit, als je bij de tandarts aan het wachten bent of als je bij een vriend op bezoek bent kun je dan probleemloos televisiekijken. Hier vind je vijf opties die je dan hebt.

 1. Televisiekijken via de app van je tv-provider

Lees er allereerst je contract even op na, want een aantal televisieproviders in Nederland geven je al de mogelijkheid om televisie te kijken als je niet thuis bent. Dit doen ze dan via een app. Deze app download je op je tablet of telefoon en zolang je een snelle internetverbinding hebt kun je dan probleemloos televisiekijken. Je kunt dan vaak dezelfde zenders ontvangen als waar je in je pakket voor betaalt. Wil je televisiekijken via de app van je tv-provider, dan heb je dus het volgende nodig.

 • Een tv-abonnement met interactieve tv (o.a. Ziggo, UPC, KPN).
 • Een snelle internetverbinding.
 • Een smartphone of tablet.
 • De app van je tv-provider. 
 1. Een abonnement bij Knippr van T-Mobile of Play van KPN

Heb je zelf geen interactief televisieabonnement, maar wil je wel graag een aantal kanalen kunnen ontvangen via je smartphone of tablet, dan kun je een abonnement nemen bij Knippr of Play. Dit zijn de interactieve televisiekanalen van KPN en T-Mobile waar je dus toegang toe kunt krijgen zonder volwaardig televisieabonnement te nemen. Dit is veel goedkoper (€11 – €12) en het contract is maandelijks opzegbaar. Je krijgt dan toegang tot zo’n 25 televisiezenders, via een app. Om hier gebruik van te maken heb je nodig:

 • Een Play of Knippr abonnement.
 • Een snelle internetverbinding.
 • Een smartphone of tablet.
 • De app van Knippt of Play. 
 1. Televisie streamen

Je kunt ook televisiekijken door de beelden van je smartphone of tablet te streamen naar je televisie. Dit is leuk als je een paar homevideo’s wilt kijken, een concert via YouTube op de televisie wilt zien of als je bij iemand anders bent en via de app van je provider televisie wilt kijken. Hier moet je dan een apparaatje voor aanschaffen, zoals Apple TV of Google Chromecast, en deze sluit je met een HDMI-kabel aan op je televisie. Voor Google Chromecast betaal je zo’n €80. Om op deze manier televisie te kijken moet je beschikking hebben tot:

 • Een apparaat waarmee je kunt streamen.
 • Een snelle internetverbinding.
 • Een smartphone of een tablet. 
 1. Digitenne van KPN

Ook als je geen internetverbinding hebt kun je televisiekijken. Een zeer gemakkelijke manier om dit te doen is via de Digitenne van KPN. Je kun je hierop abonneren en je ontvangt dan een kastje en een ontvanger die je overal mee naartoe kunt nemen. Deze sluit je aan op een televisie, waar je ook bent en zolang je een stopcontact hebt voor je televisie kun je deze dan probleemloos gebruiken. Een Digitenne abonnement van KPN kost €15,50 per maand. Je kunt dan echter geen HD-televisie ontvangen en de Digitenne zal ook in het buitenland niet werken. Wil je op deze manier draadloos televisiekijken, dan heb je nodig:

 • Een Digitenne abonnement bij KPN.
 • Een televisie plus werkend stopcontact.
 • Een Digitenne kastje en ontvanger. 
 1. Televisiekijken via de schotel

Wil je als laatste ook in het buitenland zonder kabel televisie kunnen kijken, dan zal je hiervoor een schotel moeten aanschaffen. Deze plaats je op je caravan natuurlijk vrij gemakkelijk, maar als je je in een tent bevindt of je bent op rondreis dan is dit geen optie voor je. Een schotel plus ontvanger kost een paar honderd Euro’s (je kunt deze ook huren via je abonnement) en een CanalDigitaal abonnement zo’n €10 – €15 per maand. Daar staat dan wel tegenover dat je ook in het buitenland live naar Nederlandse televisie kunt kijken. Dit is via het internet in verband met zendrechten helaas nog niet mogelijk. Ga je televisiekijken via de schotel, dan zal je de volgende dingen ter beschikking moeten hebben:

 • Een abonnement (bijvoorbeeld bij CanalDigitaal)
 • Een schotel en ontvanger.
 • Een televisie en werkend stopcontact.

Abonnementen vergelijken

Wist jij dat je geld kunt besparen als je televisie- en internetabonnementen vergelijkt? Dit doe je gemakkelijk hier met onze vergelijker. Zo weet je exact wat de verschillende providers aanbieden en welk abonnement voor jou het beste is.