Tv en internet via telefoonlijn

Als je je televisie- en internetabonnement gaat vernieuwen of openen, dan zal je moeten kiezen hoe je dit binnenkrijgt. Deze keuze is niet volledig aan jou, omdat het voor een gedeelte wordt bepaald door de telecom infrastructuur rondom je woning. In Nederland heb je drie mogelijkheden om verbinding te maken met het internet en je internet en tv-abonnement wordt naar aanleiding van die keuze verder samengesteld. Er is in sommige gebieden glasvezelkabel aanwezig, je kunt ervoor kiezen om je COAX-televisiekabel te gebruiken en je kunt internetten via de telefoonlijn (DSL). 

Wat is DSL?

De afkorting DSL staat voor Digital Subscriber Line en er zijn verschillende versies van (ADSL, ADSL2, VDSL en VVDSL). Bij DSL-internet wordt de data overgebracht door de traditionele telefoonlijn. Dit is een koperlijn die in de meeste huizen dus gewoon aanwezig is. De signalen worden doorgestuurd via stroom en de kwaliteit van je internet is sterk afhankelijk van de lengte van de lijn naar de centrale. In Nederland wordt internet via DSL nog steeds het meeste gebruikt, maar naarmate het glasvezelnetwerk groeit, neemt het aantal DSL-gebruikers af.

Hoe snel is DSL?

Via de DSL-lijn kun je internet met downloadsnelheden van 50 Mbit/s halen en een uploadsnelheid van 5Mbit/s. Sommige providers bieden 100 Mbit/s aan. Houd er rekening mee dat dit een maximale downloadsnelheid is en dat dit kan betekenen dat jouw internet thuis veel langzamer zal werken. Dit komt dan doordat de lengte van de kabel naar de centrale langer is en er dus meer ruis ontstaat. De snelste versie van DSL is VVDSL waarmee je een maximum downloadsnelheid van 100 Mbit/s kunt halen en een uploadsnelheid van 10 Mbit/s. Sneller dan dat komt via de telefoonlijn dus niet voor. Omdat je televisie ook via deze kabel binnenkomt kan het zijn dat de snelheid van je internet vermindert als je televisie aan het kijken bent.

De voor- en nadelen van DSL

Soms heb je geen keuze en moet je DSL-internet nemen, omdat je simpelweg geen andere aansluiting hebt nog in jouw regio. Glasvezel moet op den duur in heel Nederland gelegd worden, maar dit is nog lang niet afgerond. Hier vind je in het kort de voor- en nadelen van DSL op een rijtje, zodat je zelf kunt bepalen of dit voor jou een geschikte keuze is.

  • +DSL is praktisch overal aanwezig.
  • +DSL is goedkoper dan glasvezel.
  • +DSL wordt aangeboden door een groot aantal providers.
  • -De snelheid van je internet wordt bepaald door de afstand naar de centrale.
  • -De snelheid die beloofd wordt is een maximumsnelheid en kan in realiteit veel lager liggen.
  • -Als je televisiekijkt kan dit invloed hebben op de snelheid van je internet.

Twee alternatieven

Naast DSL zijn er nog twee andere manieren om internet, en dus ook televisie, te kunnen ontvangen. Eén hiervan is via je COAX-kabel en de andere via glasvezel. Nogmaals, het is niet gezegd dat deze opties voor jou beschikbaar zijn. Dit kun je alleen achterhalen door een postcodecheck te doen.

  • Tv en internet via COAX: als je ervoor kiest om internet te nemen via je oorspronkelijke televisiekabel (COAX), dan ben je aangewezen op de provider Ziggo. Dat komt doordat je dan alleen kabelinternet kunt krijgen van de netwerkbeheerder. Je bent dan ook altijd verplicht om een tv-abonnement af te sluiten. De snelheid is afhankelijk van het pakket en de beloofde snelheid is ook wat je daadwerkelijk zal ontvangen. De lengte van de kabel heeft geen invloed op de kwaliteit van het signaal. Daarnaast hebben de meeste woningen gewoon toegang tot dit type internet.
  • Tv en internet via glasvezel: met glasvezel kunnen de grootste snelheden worden gerealiseerd. Sommige providers bieden zelfs 1Gbit/s aan. Een ander groot voordeel is dat uploaden en downloaden met dezelfde snelheden kunnen worden gedaan. De snelheid die je aangeboden krijgt zal je ook ontvangen. De reden waarom glasvezel zo snel is, is omdat de data wordt verzonden door middel van lichtsignalen. Deze verplaatsen zich dus met de snelheid van het licht en dat is veel sneller dan stroom. Er zijn vele providers die glasvezel aanbieden, maar nog lang niet iedereen is op dit netwerk aangesloten. Glasvezelinternet is ook duurder dan internet via DSL- of COAX-kabel.

Welk type internet is het beste voor mij?

Het antwoord op deze vraag wordt ten eerste bepaald door wat er voor jou beschikbaar is. Heb je een keuze op jouw adres, dan zal je naar je eigen internetgebruik moeten kijken en afvragen of jij de extra kosten voor glasvezel de moeite waard vindt. Als je niet veel downloadt of streamt, dan heb je eigenlijk geen internet nodig met die snelheden. Je kunt het geld dat je dan bespaart uitgeven aan een extra televisiepakket, bijvoorbeeld, of je kunt het natuurlijk in je portemonnee houden. Ben je een gamer, kijk je graag online films of series en download (of upload) je veel, dan is glasvezel voor jou waarschijnlijk wel een echte uitkomst.

Abonnementen vergelijken

Wist je dat je veel geld kunt besparen als je regelmatig een vergelijking maakt van alle tv- en internetabonnementen op de markt? Gebruik daarom hier onze vergelijker en begin met zoeken naar het perfecte en meest goedkope pakket voor jou.