Tv en internet satelliet

De meeste mensen krijgen hun internet en televisie binnen via de kabel (COAX of DSL) of via het glasvezelnetwerk. Dit is niet echt een keuze, maar meer afhankelijk van de telecom infrastructuur rondom je woning. Ook al hebben de meeste woningen een kabelaansluiting, want glasvezel is nog lang niet overal aangelegd en beschikbaar. Voor mensen in buitengebieden kan dit een probleem zijn en kunnen ze geen of alleen zeer langzaam internet ontvangen. Ook op de boot of in de caravan kan dit problemen opleveren. Er is dan een zeer simpele en relatief goedkope oplossing en dat is tv en internet via de satelliet.

De kosten

Als jij in een buitengebied woont, je wilt internet en televisiekijken in je camper of boot ook als je in het buitenland bent, dan kan een satelliet een goede optie zijn voor jou. Over het algemeen zijn de kosten lager dan wanneer je een abonnement neemt via de kabel of glasvezel. Daar staat dan tegenover dat je ook niet dezelfde snelheden kunt bereiken met een satellietverbinding. In sommige gevallen is dit echter een ideale oplossing en hier vind je een tabel met de kosten waarmee je te maken krijgt.

 

Uitgave satelliet Bijzonderheden Prijs per eenheid
Internet 20 Mb/s downloadsnelheid internet €30 – €70 per maand
Eenmalige kosten Registratiekosten €25 per maand
Startpakket Schotel, wifirouter, access point €430 eenmalig
Tv-bracket Zodat je ook tv kunt kijken via 1, 2 of 4 kijkpunten €45 – €100 eenmalig
Installatiekosten Je kunt dit zelf doen of je kunt het laten doen Varieert per situatie

 

Hoe werkt een satelliet?

Als je internet en televisie ontvangt via een schotel en niet via een kabel, dan werkt dit anders. Je ontvangt de signalen via je schotelantenne en deze komen van een satelliet. De satelliet krijgt de signalen op zijn beurt van een uitzendcentrum op aarde. In deze satelliet worden de signalen elektronisch aangepast. Dit is een soort beveiliging waardoor alleen mensen met een abonnement deze signalen kunnen ontvangen. In dit plaatje bevinden zichdus een aantal onderdelen die op de volgende manier met elkaar samenwerken.

 • Programmabron: dit is de verzameling van televisiekanalen die wordt aangeboden door de wereldwijde omroepen. De provider maakt deze programma’s niet zelf, maar betaalt hiervoor en bundelt ze in een pakket voor jou.
 • Uitzendcentrum: in het uitzendcentrum wordt de programmering van de verschillende zenders ontvangen en verstuurd naar een satelliet.
 • Satelliet: deze signalen worden door de satelliet opgevangen en teruggestuurd naar de aarde. Dit doet het gecodeerd, zodat alleen mensen die een geldig abonnement hebben de signalen kunnen ontvangen met hun schotel.
 • Schotel: vervolgens ontvangen de schotels van de abonnees deze signalen en deze geven het door naar de ontvanger.
 • Ontvanger: de ontvanger zet de signalen om naar beeld en geeft ze door naar je televisie.

 

De voor- en nadelen van internet en televisie via satelliet

Uiteraard zijn er ook aan satelliettelevisie en internet voor- en nadelen verbonden. En eigenlijk is het een zeer ouderwetse manier, omdat er tegenwoordig ook 4G routers zijn waarmee je draadloos internet kunt ontvangen. Als jij nog twijfelt kun je hier de voor- en nadelen van satelliettelevisie en internet in overweging nemen.

 • +Abonnementskosten zijn goedkoper dan bij kabel.
 • +Je kunt Nederlandse televisie ook in het buitenland ontvangen.
 • +Het uitzendsignaal is erg goed en wordt nauwelijks onderbroken.
 • +Het programma-aanbod is erg verscheiden in uniek.
 • +Ook lokale zenders kunnen worden ontvangen.
 • -De initiële kosten zijn hoog, voornamelijk omdat je de schotel en bijbehorende componenten moet aanschaffen. Bij sommige aanbieders kun je de apparatuur huren, wat een groot verschil kan maken in prijs.
 • -De downloadsnelheden zijn niet erg hoog.
 • -Extreme weersomstandigheden zorgen soms voor storingen.
 • -De installatie van de schotel is lastig en niet door iedereen zelf uit te voeren.
 • -Een schotel aan je woning, boot, caravan of camper is esthetisch niet de beste optie.

 

Wanneer is een satelliet ideaal?

Televisie en internet ontvangen via de satelliet is niet voor iedereen een mogelijkheid. Soms is het beter om simpelweg via de kabel een abonnement te nemen. Dit is ook minder permanent, omdat je dan gemakkelijk van providers kunt wisselen, mocht er ergens een beter pakket worden aangeboden. Toch zijn er enkele situaties waarin een schotel grote uitkomsten kan bieden.

 • Buitengebieden: mensen die in buitengebieden wonen hebben vaak langzaam internet. Dat komt doordat de kabel naar de centrale erg lang is. Met satellietinternet kunnen ze dit dan aanzienlijk verbeteren.
 • Op vakantie: ga je op vakantie met de camper, de caravan of de boot, dan is een satelliet een uitkomst. Je kunt dan in het buitenland en in eigen land probleemloos televisiekijken (ook de Nederlandse kanalen) vanuit je mobiele verblijfplaats.
 • Als back-up: heb je een bedrijf en is het voor jou belangrijk dat er altijd een werkende internetverbinding aanwezig is? Dan kun je een schotel aanschaffen als back-up, vooral als je bedrijf zich in een buitengebied bevindt.

 

Abonnementen vergelijken

Wil jij ook internet en televisie via de satelliet gaan ontvangen? Dan kun je via onze vergelijker de abonnementen naar voren halen die dit voor je aanbieden. Je kiest dan gemakkelijk het beste en goedkoopste pakket voor jouw persoonlijke situatie.