Tv en internet op mijn adres

Ben jij van plan een nieuw internet- en televisieabonnement te nemen? Dan is het niet onverstandig om te kijken wat er op jouw adres precies te vinden is. De mogelijkheden die je hebt zijn namelijk sterk afhankelijk van waar jouw woning zich bevindt. Om die reden vragen veel vergelijkingssites en providers je om je postcode in te geven. Daaraan kunnen ze direct zien wat voor jouw situatie de perspectieven zijn. Door een postcodecheck te doen kun je achterhalen hoe je je internet en tv kunt ontvangen, hoe snel je internet is en ook welke providers voor jou beschikbaar zijn.

 

Manieren waarop je je internet en televisie kunt ontvangen

De manier waarop jij je services binnenkrijgt is afhankelijk van de kabel die je hiervoor gebruikt. Er zijn drie gangbare mogelijkheden, namelijk glasvezel, DSL en kabelinternet. Je hebt hierin niet altijd een keuze, omdat bijvoorbeeld glasvezel nog lang niet overal in Nederland is aangelegd. Als je je postcode doorgeeft en je bent nog niet aangesloten op het glasvezelnetwerk, dan kun je die contracten in ieder geval alvast vergeten. De meeste woningen hebben een aansluiting voor kabelinternet (internet via de oude televisiekabel) en DSL (internet via de telefoonkabel). Wat de verschillen zijn tussen deze drie opties, vind je in onderstaande tabel.

 

Kabelinternet

·       Internet via COAX kabel

·       Stabiel

·       Snel (200 Mbit/s)

·       Aangeboden snelheid door provider is wat je krijgt

·       Duurder dan DSL en goedkoper dan glasvezel

·       In de meeste huizen aanwezig

·       Tv-kijken heeft geen invloed op de snelheid van je internet

·       Weinig providers bieden dit aan (Ziggo, Delta)

DSL

·       Internet via de telefoonkabel

·       Goedkoopst

·       Minder stabiel

·       Maximaal 100 Mbit/s

·       In de meeste huizen aanwezig

·       Tv kijken kan invloed hebben op de snelheid van je internet

·       Aangeboden snelheid door provider is een maximum

·       Snelheid wordt bepaald door de lengte van de kabel naar de centrale

Glasvezel

·       Internet via glasvezelkabel

·       Duur

·       Aangeboden snelheid door provider is wat je krijgt

·       Zeer stabiel

·       Snel (1Gbit/s mogelijk)

·       Up- en downloadsnelheid is hetzelfde

·       Tv kijken en kabellengte hebben geen invloed op de snelheid van je internet.

·       Nog lang niet overal in Nederland beschikbaar

 

De snelheid van je internet

De kabel die je voor jouw internet laat gebruiken bepaalt ook de snelheid ervan. Natuurlijk leg je dit ook contractueel vast en hoe sneller je internet, hoe meer je betaalt, maar er zijn bepaalde maxima. En soms, zoals beneden zal blijken, zijn deze afhankelijk van de infrastructuur rondom je adres.

  • DSL: DSL is het meest gebruikte type internet, maar het is ook vaak het langzaamste. Dat komt doordat televisiekijken invloed heeft op de internetsnelheid en ook de lengte van de kabel van jouw adres naar de centrale. De aangeboden snelheid op het contract is dan ook een maximale snelheid en niet per se de snelheid die jij thuis terugziet. Via DSL zijn de aangeboden snelheden vaak niet hoger dan maximaal 100 Mbit/s.
  • Kabelinternet: kies je voor kabelinternet, dan ben je overgeleverd aan een handjevol providers (Ziggo is de meest dominante op dit gebied), maar kun je internetsnelheden van 200 Mbit/s bereiken. Kabelinternet is veel stabieler dan internet via DSL en er zijn geen factoren die de snelheid hiervan kunnen beïnvloeden. Het is daarom ook duurder.
  • Glasvezel: de data die door een glasvezelkabel stroomt reist met de snelheid van het licht. Daardoor kun je met glasvezel gigantische snelheden bereiken en soms is dit wel 1Gbit/s. Het probleem met glasvezel is dat het duurder is en dat het nog lang niet op elk adres is gelegd. Daarom kan het zijn dat je nog even geduld moet hebben voordat jij ook van dit snelle internet gebruik kunt gaan maken.

 

De provider

Als laatste zijn er naar aanleiding van je adres beperkingen wat betreft de providers die je kunt kiezen. Dit wordt op enkele verschillende manieren bepaald.

  • Specialisme: zo zijn er aanbieders zoals Delta, Ziggo of Caiway die alleen kabelinternet of glasvezelinternet aanbieden en waar je dus geen contract bij kunt afsluiten als je niet op dit netwerk bent aangesloten.
  • Regio: daarnaast zijn er nationale aanbieders en regionale aanbieders. Elk heeft zo zijn eigen dekking in Nederland en alhoewel de meeste providers het hele land van internet en televisie kunnen voorzien, is dit niet bij elke provider het geval. Sommige dekken een groot gedeelte van het land terwijl anderen juist zeer regionaal werkzaam zijn.

 

Waarom je postcode invullen?

Er zijn dus goede redenen waarom je je postcode moet invullen voordat je een vergelijking kunt maken. Allereerst bepaalt dit welk type internet je kunt ontvangen, daarna worden de mogelijkheden wat betreft de snelheid van het internet bepaald en als laatste kunnen er beperkingen ontstaan over de providers die je tot je beschikking hebt. Wil je een zo relevant mogelijke vergelijking maken, dan kun je dus het beste je postcode invullen. Alleen dan krijg je alleen te zien wat er op jouw adres mogelijk is.

 

Abonnementen vergelijken

Zet hier de eerste stap en sluit je nieuwe internet- en televisieabonnement via ons af. Je kunt zo een groot bedrag besparen.