Tv en internet op boot

Als jij er graag op uittrekt met je boot, dan wil je misschien tijdens je vaart wel toegang hebben tot bepaalde televisiekanalen en internet. Natuurlijk heb je in Nederland internet via je telefoon en je internetprovider, maar in het buitenland ben je dan al snel aan roaming overgeleverd. Kabeltelevisie is natuurlijk onmogelijk. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je wel televisie en internet kunt ontvangen op je boot en hier lees je hoe.

 

Televisiekijken op je boot

Vooral als je in Nederland blijft varen zijn er een aantal manieren waarop je televisie kunt kijken op je boot. Hier heb je vaak wel een internetverbinding voor nodig, maar niet altijd. Ook zal je stroom nodig hebben, dus soms ben je dan aangewezen aan een ligplaats. Je hebt de volgende opties:

  • Via een app: als je een internet en televisiepakket hebt van een provider die interactieve televisie aanbiedt, dan kun je via je smartphone of je tablet via een app televisiekijken. Niet alle providers bieden dit nog aan, maar het wordt steeds normaler. Je hebt alleen wel een goede en snelle internetverbinding nodig, anders zal je beeld vaak stil komen te staan en haperen.
  • Streamen: als je een televisie hebt op je boot en stroom, dan kun je via een stream apparaat de beelden van je tablet of smartphone afspelen op je televisie. Je koopt dan een Google Chromecast (€80) of een Apple TV (vanaf €160) die je via een HDMI-kabel in je televisie plugt. Het is mogelijk je televisie app te streamen, maar ook bijvoorbeeld concerten van YouTube of video’s die je met je telefoon hebt gemaakt.
  • Via Digitenne van KPN: net als wanneer je gaat streamen heb je bij de Digitenne van KPN ook een werkende televisie nodig. Het voordeel is alleen dat je geen internet nodig hebt om televisie te kijken. Je kunt een Digitenne abonnement nemen voor €15,50 per maand en je ontvangt een kastje en een ontvanger. Deze sluit je aan op je televisie en je kunt beginnen met kijken. Je kunt alleen geen HD-televisie ontvangen en de Digitenne werkt alleen in Nederland.
  • Knippr of Play: als je toegang wilt hebben tot de interactieve televisie van T-Mobile of KPN, maar je wilt geen volwaardig abonnement nemen, dan kun je kiezen op een Knippr- of Play-abonnement. Voor zo’n €11 – €12 per maand (en dit is maandelijks opzegbaar) kun je dan via je smartphone of tablet televisiekijken met een app. Je hebt natuurlijk wel een goede internetverbinding nodig, maar je hebt de mogelijkheid deze abonnementen alleen af te sluiten in de maanden dat je weg bent. Erg handig, want tijdens de winter zet je ze gewoon stop.
  • Een schotel: ga je ook veel naar het buitenland met je boot, dan is het misschien het beste om een schotel aan te schaffen. Deze kun je huren bij je abonnement of je kunt hem kopen. In dit laatste geval ben je meer dan €100 kwijt, maar is de schotel wel van jou. Een abonnement op CanalDigitaal kost circa €20 per maand. Je hebt dan geen internet nodig, maar wel een werkende televisie en alle bijbehorende apparaten.

 

Internet op je boot

Als je je in Nederland bevindt heb je waarschijnlijk via je smartphone een internet connectie. Toch is dit niet je enige optie en kun je ook op andere manieren internetten op je boot. Hier lees je hoe.

  • Wifi in de haven: de gemakkelijkste manier om te internetten op je boot is door in te loggen op het wifi-netwerk van de haven. Uiteraard geeft dit je grote beperkingen, omdat je dan tijdens het varen wordt uitgelogd.
  • Via een dongle: je kunt ook altijd een dongle kopen. Dit is een apparaatje dat je in de USB-ingang van je laptop doet en waar je dan internet mee kunt ontvangen via een bepaalde provider. Hier hoort dan wel een simkaart en een abonnement bij, want naast open wifi-plaatsen kun je natuurlijk niet zomaar gratis internetten. Voor een abonnement met een dongle betaal je €14 – €35 per maand, afhankelijk van de snelheid van het internet en de downloadlimiet die je instelt.
  • Via je mobiele telefoon: er is ook de optie om je mobiele smartphone als een modem gebruiken en hier met je laptop op inloggen. Vooral als je een contract hebt met onbeperkt internetten is dit geen slecht idee. Soms kan de verbinding wat minder goed zijn, vooral als je je in een afgelegen gebied bevindt, maar over het algemeen zullen er weinig problemen zijn.
  • Via een router: er zijn sterke wireless routers te koop waarmee je je eigen wifinetwerk op je boot kunt creëren. Hier schaf je dan wederom een simkaart bij aan en een abonnement en je kunt met al je apparaten overal aan boord wireless internetten. Een goede 4G router exclusief abonnement kost €90.
  • Via de satelliet: niet veel mensen zijn zich hiervan bewust, maar je kunt via de satelliet ook internet ontvangen. Je kunt dan overal in Europa Nederlandse televisie ontvangen en ook internetten met een redelijk goede snelheid. Daarnaast is de satelliet ook een zeer betrouwbare optie. Uiteraard betekent dit wel dat je dan een schotel op je boot moet laten monteren.

 

Internet op de boot buiten Nederland

Ga je met je boot naar het buitenland en wil je daar ook kunnen internetten? Dan is het lastiger, omdat je via je telefoon dan vaak moet gaan roamen. Dit kost veel extra geld, te veel om dit als een optie te overwegen. Tenzij je een satelliet op je boot installeert, heb je dus dan eigenlijk weinig andere keuze dan van wifi-hotspots gebruik te maken. Gelukkig is er een oplossing. Veel internetproviders vandaag de dag geven je gratis internet in de gehele Europese Unie. Dit is natuurlijk niet echt gratis, want het zit bij je abonnementskosten inbegrepen, maar je betaalt er niets extra’s voor. Ga je vaak naar het buitenland met je boot? Dan is het zeker een goed idee om een provider te zoeken die dit aanbiedt of om je contract te veranderen. Je kunt dan via je telefoon als modem in de heel Europese Unie probleemloos en zonder extra kosten internetten.

 

Abonnementen vergelijken

Wil jij je televisie- en internetabonnement veranderen of aanpassen? Gebruik dan hier onze vergelijker zodat je snel kunt zien welke providers je het beste pakket aanbieden voor op je boot. Zo kun je vaak een flink bedrag besparen.