Tv en internet met schotel

Woon je in een buitengebied en is jouw internet erg traag omdat je te ver van de centrale afwoont? Of ga je graag op reis met je camper, caravan of boot en wil je dan ook internet en televisie kunnen ontvangen, zelfs in het buitenland? Dan heb je de optie om dit via een schotel en een satellietverbinding te doen. Ook als je back-up nodig hebt voor je huidige internetconnectie, bijvoorbeeld omdat je een bedrijf hebt, kan dit een uitstekende oplossing zijn. Hier lees je hoe dit precies in zijn werk gaat en wat je dan moet betalen.

Hoe werkt een schotel?

Waarschijnlijk heb je de schotels waarmee je internet en televisie kunt ontvangen wel eens gezien. Dit zijn schijven die zich aan de zijkant van een object (huis, camper, boot etc.) bevinden en waarmee je een signaal kunt opvangen als je een abonnement hebt afgesloten. Dit signaal komt van een satelliet die het op zijn beurt weer van een uitzendcentrum op aarde krijgt. De satelliet dient ervoor om de signalen te coderen, zodat alleen degenen die een geldig abonnement hebben ze kunnen opvangen. Via een ontvanger worden de signalen omgezet zodat ze op je televisie zichtbaar worden. De programma’s die je ontvangt worden door de provider gekocht van bepaalde zenders en samengesteld voor jou. Vaak zijn dit veelal dezelfde kanalen als je via je kabel kunt ontvangen.

De kosten

De initiële kosten voor tv en internet via een schotel zijn hoog, omdat je de apparatuur en de verschillende componenten moet aanschaffen. Soms kun je deze ook huren, dus controleer dit voordat je een provider uitkiest. Nadat je de apparatuur hebt en deze is goed geïnstalleerd, zijn de maandelijkse lasten vaak lager dan wanneer je een abonnement via de kabel aansluit. De onderstaande tabel geeft je een idee van de prijzen waarmee je te maken krijgt als je een schotel wilt laten plaatsen, inclusief btw.

 

Uitgave schotel Bijzonderheden Prijs per eenheid
Internet 20 Mb/s downloadsnelheid internet €30 – €70 per maand
Eenmalige kosten Registratiekosten €25 per maand
Startpakket Schotel, wifirouter, access point €400 eenmalig
Tv-bracket Zodat je ook tv kunt kijken via 1, 2 of 4 kijkpunten €45 – €100 eenmalig
Installatiekosten Je kunt dit zelf doen of je kunt het laten doen Varieert per situatie

 

De voor- en nadelen

Eigenlijk is het een vrij ouderwetse keuze om voor een schotel te kiezen, maar toch zitten hier een aantal grote voordelen aan verbonden. Het is misschien niet voor iedereen de beste keuze, zie ook de nadelen, maar in sommige situaties kan het een echte uitkomst bieden. Als jij nog twijfelt kun je de volgende voor- en nadelen tegen elkaar afstrepen en zelf bepalen of jij baat hebt bij een schotelabonnement.

 • De maandelijkse abonnementskosten zijn lager dan bij kabelabonnementen.
 • De ontvangst is erg stabiel en je zal weinig merken van ruis of onderbrekingen.
 • Je kunt een groot aantal zenders ontvangen en sommige hiervan zijn uniek.
 • Je kunt ook in het buitenland Nederlandse televisiekijken, zolang je de satelliet kunt bereiken.
 • Je zal weinig lokale zenders kwijtraken, omdat deze ook via de schotel worden aangeboden.

 

 • De initiële kosten zijn hoog, omdat je alle apparatuur moet aanschaffen voordat je kunt beginnen.
 • Slecht weer kan het signaal soms onderbreken, alhoewel deze in 99 procent van de tijd stabiel is.
 • De internetsnelheid is langzaam (20 Mbit/s) vergeleken bij wat je met kabel of glasvezel kunt bereiken.
 • Een schotel is lastig te installeren en dit zal je soms moeten uitbesteden.
 • Esthetisch gezien is een schotel misschien niet de beste optie.
 • Een schotel is vrij permanent, terwijl een kabelabonnement vaak maandelijks opzegbaar en veranderbaar is.

 

Waarom voor een schotel kiezen?

Het ontvangen van internet en televisie via een schotel is dus niet voor iedereen weggelegd, maar er zijn situaties waarin het een beter alternatief aanbiedt dan kabel.

 • Buitengebieden met traag internet: in buitengebieden waar nog geen glasvezel is aangelegd en de COAX- of DSL-kabel naar de centrale lang is, kan het erg problematisch zijn om internet te ontvangen met voldoende snelheid. Een schotel kan dan een uitkomst bieden.
 • Op reis: trek je er graag op uit met je boot, caravan of camper, dan kun je met een schotel dus gewoon het internet op. Daarnaast heb je toegang tot de Nederlandse televisiekanalen in een groot gedeelte van Europa. Kies je een maandelijks opzegbaar abonnement, dan kun je deze gewoon activeren als je weggaat en weer deactiveren als je thuiskomt.
 • Als back-up: heb je een bedrijf of ben je om een andere reden aangewezen op een stabiele en constante internetverbinding, dan is een schotel een ideale optie om als back-up te gebruiken in situaties waarin je kabel niet werkt of ontoereikend is.

 

Abonnementen vergelijken

Ook bij schoteltelevisie en -internet heb je dus een abonnement nodig en er zijn verschillende van deze abonnementen te vinden. Je kunt veel geld besparen als je een goede vergelijking maakt van wat de huidige markt op dat vlak te bieden heeft. Via onze vergelijker kun je voor jou gemakkelijk het beste en goedkoopste abonnement uitkiezen en afsluiten.