Glasvezel vergelijken

Glasvezelinternet is het internet van de toekomst. Het is daarmee mogelijk om internet te ontvangen waarmee je razendsnel kunt downloaden en uploaden. Veel sneller dan mogelijk is met DSL of kabelinternet. Daardoor zal je nooit meer bufferen tijdens het streamen, kun je binnen korte tijd up- en downloaden, wordt online gamen een waar genot en kun je de nieuwste 4K televisie ontvangen met vier keer meer pixels dan HD. Maar wat is glasvezel eigenlijk, welke contracten zijn er beschikbaar en hoe kun je deze met elkaar vergelijken?

 

Wat is glasvezel?

Glasvezelkabels zijn gemaakt zijn van haarfijne glasvezels die via laserlicht data versturen. Omdat deze data met de snelheid van het licht door de kabels reist, is dit aanzienlijk sneller dan wanneer je de telefoon- of televisiekabels gebruikt. Daardoor wordt de informatie namelijk nog via stroom verstuurd. De data reist gaat via een soort van morsecode lasersignalen door de glasvezels naar het eindpunt, waar het omgezet wordt in informatie. En omdat er sprake is van een symmetrische verbinding, zijn de down- en uploadsnelheden altijd gelijk en stabiel. Om die reden leent glasvezel zich ook erg goed om gebruikt te worden voor internet.

 

De kosten van glasvezel

Op dit moment is glasvezel internet nog de duurste optie die je hebt. DSL, daarentegen, is het goedkoopste. De meeste providers, op enkele uitzonderingen na, kunnen je glasvezelinternet leveren. Omdat de meeste consumenten wanneer ze een internetcontract afsluiten ook direct een televisiepakket nemen, hebben we in de tabel beneden ook de kosten voor een televisie- en internetabonnement bij verschillende aanbieders samengevat. Dit is een momentopname en geldt enkel en alleen voor glasvezelinternet. Over het algemeen geldt: hoe sneller je internet, hoe duurder je pakket.

 

Provider glasvezel Prijs per maand internet Prijs per jaar internet Prijs per maand

tv en internet

Prijs per jaar tv en internet
KPN €46,49 – €54,49 €520,38 – €616,38 €56,49 – €74,49 €640,38– €826,38
NLE €43,50 – €60 €499,50 – €697,50 €43,50 – €67,50 €432 – €720
Caiway €39,95 €497,40 €48,50 – €72,50 €553,50 – €669
T-Mobile €32,50 – €50 €457,50 – €667,50 €47,50 – €65 €577,50 – €757,50
Telfort €42,50 – €47,50 €495 – €555 €42,50 – €55 €472,50 – €622,50
XS4ALL €48,50 – €66 €568,50 – €726 €66 – €83,50 €726 – €883,50

 

Een vergelijking maken op snelheid

De snelheden van het glasvezelinternet die worden aangeboden lopen van 50 Mbit/s tot 750 Mbit/s. Het snelste glasvezelinternet krijg je bij T-Mobile, maar de meeste providers kunnen je een download- en uploadsnelheid aanbieden van 100- tot 500 Mbit/s. Dit is erg snel en of jij dit ook nodig hebt is de vraag. Als je een vergelijking gaat maken van glasvezelinternet abonnementen, dan is het verstandig om stil te staan bij welke snelheid je daadwerkelijk nodig hebt. Het is namelijk gemakkelijk om veel geld uit te geven aan een supersnelle verbinding, maar als je er thuis maar met twee mensen gebruik van maakt, is dit niet nodig. Onderstaand overzicht kan hier meer duidelijkheid in scheppen.

 

Aantal Mbit/s Situatie waarbij het aansluit
20 Mbit/s Voor 2 gebruikers. Deze kunnen probleemloos e-mailen, YouTube video’s kijken, browsen en sociale media bijhouden.
40 Mbit/s Voor 2 tot 4 gebruikers. Deze kunnen probleemloos tegelijkertijd e-mailen, YouTube video’s kijken in hoge kwaliteit, browsen en sociale media bijhouden.
100 Mbit/s Voor 4 gebruikers. Een gezin kan tegelijkertijd probleemloos e-mailen, YouTube video’s kijken in hoge kwaliteit, browsen en sociale media bijhouden en gamen.
150 Mbit/s Voor meer dan 5 gebruikers. Deze kunnen allen met hun wifi apparaten tegelijkertijd online, 4K televisie- en YouTube kijken, gamen, browsen en sociale media bijhouden. Ideaal om voorbereid te zijn op de toekomst.
300 Mbit/s Voor meerdere zware gebruikers. Deze kunnen in principe alles tegelijkertijd doen, inclusief online interactief gamen, streamen, downloaden, 4K televisiekijken, enzovoorts.

 

Tips glasvezelinternet vergelijken

Als jij voor glasvezel kiest, dan laat je jouw telecomomgeving klaarmaken voor de toekomst. Op dit moment is nog lang niet elke woning in Nederland op het glasvezelnetwerk aangesloten, maar dit is uiteindelijk wel de bedoeling. Glasvezelinternet is stabiel, razendsnel en het vertoont weinig storingen. Om die reden kan het voor jou de beste optie zijn om voor glasvezel te kiezen. De beste manier om erachter te komen of jij al op het netwerk bent aangesloten is via een online postcodecheck. Is deze positief, dan kun je de volgende tips gebruiken om een goede vergelijking te maken.

  • Kies de juiste vergelijkingssite: er zijn een groot aantal vergelijkingssites aanwezig waarbij je je vergelijking kunt uitvoeren. Deze zijn echter niet allemaal even geschikt. Let daarom op twee belangrijke kenmerken. Ten eerste moet de website onafhankelijk zijn. Dat betekent dat ze geen commerciële en/of politieke belangen hebben bij jouw overstap. Ten tweede moet de website bij zoveel mogelijk, en zo niet alle, providers aangesloten zijn. Eventueel kun je je dekking optimaliseren door twee sites te kiezen.
  • Schrijf op wat je wilt: nadat je de website of websites hebt uitgekozen is het tijd om op te schrijven wat je nodig hebt. Welke snelheid wil je dat je glasvezelinternet laat zien, wat is je budget en wil je hier eventueel ook andere bundels (televisie, bellen) aan toevoegen?
  • Gebruik de filters: door de filters te gebruiken kan de vergelijkingssite alvast een relevante selectie maken van de mogelijkheden die je hebt. Dat betekent dus dat je dat niet zelf meer hoeft te doen. Stel de filters daarom zo in dat je alleen de abonnementen met elkaar vergelijkt die voor jou toepasselijk zijn.

 

Abonnementen vergelijken

Via onze website kun je een grondige vergelijking maken van wat de providers op het gebied van glasvezel aanbieden. Volg daarom de link naar onze vergelijker en bespaar ook vele euro’s op je nieuwe glasvezelabonnement.