Tv en internet met kabel

Er zijn verschillende manieren waarop je internet en televisie kunt ontvangen thuis. Deze wordt voornamelijk bepaald door het soort internet dat je wilt krijgen. Daaraan wordt namelijk je televisie gekoppeld. Om die reden is het ook niet mogelijk om alleen een televisieabonnement af te sluiten; hier krijg je altijd internet bij (enkele uitzonderingen daargelaten). Eén van de optie is om je internet te ontvangen via de COAX-kabel en dit wordt ook wel kabelinternet genoemd. Hier lees je over dit type internet, de voor- en nadelen en mogelijkheden.

Wat is kabelinternet?

Wanneer we het hebben over kabelinternet, dan krijg je je internet dus binnen via de COAX-kabel. Dit is de oorspronkelijke televisiekabel en de data wordt door middel van stroom overgebracht. Je kunt hiermee een internetsnelheid bereiken van soms meer dan 200 Mbit/s. Alternatieven voor kabel internet zijn glasvezelinternet en internet via de telefoonlijn (DSL).

De voor- en nadelen

Kabelinternet heeft ten opzichte van deze twee alternatieven enkele voordelen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan internet via de COAX-kabel. Hier vind je deze plus- en minpunten op een rijtje.

 • +Bijna ieder adres heeft een COAX-kabelaansluiting.
 • +De internetsnelheid is hoger en de verbinding is stabieler dan bij internet via DSL-kabel.
 • +Als je televisiekijkt ontstaat er geen ruis en blijft je internet stabiel.
 • +De lengte van de kabel heeft geen invloed op de kwaliteit van je internetontvangst.
 • +De snelheid die de provider aanbiedt is ook de daadwerkelijke internetsnelheid die je ontvangt.
 • -Je kunt geen kabelinternet aanschaffen zonder televisieabonnement.
 • -De enige grote aanbieder van kabelinternet in Nederland is Ziggo.
 • -Kabelinternet is duurder dan DSL.

De kosten

Er zijn weinig aanbieders die kabelinternet kunnen aanleveren. De grootste is Ziggo en naast een paar andere regionale providers ben je min of meer aan hen overgeleverd. Dit is niet per se slecht, het geeft je alleen minder keuzevrijheid. Onderstaande tabel geeft je een indicatie van de kosten die je hebt als je bij Ziggo een kabelinternet- en televisiepakket afsluit.

Ziggo Start

·       40 Mbit/s internetsnelheid

·       77+ televisiezenders

·       Ziggo Sport

·       TV Gemist

·       Ziggo GO

 

 

Prijs: €45,50 / maand (eerste 3 maand €39,95)

Ziggo Complete

·       200 Mbit/s internetsnelheid

·       77+ televisiezenders

·       Ziggo Sport

·       Ziggo Replay

·       Ziggo GO

·       Movies & Series

 

Prijs: €63,50 / maand (eerste 3 maand €39,95)

Ziggo Max

·       400 Mbit/s internetsnelheid

·       129+ televisiezenders

·       Ziggo Sport

·       Ziggo Replay

·       Ziggo GO

·       Movies & Series XL

 

Prijs: €83,50 / maand (eerste 3 maand €39,95)

Zelf samenstellen

·       Bepaal zelf je internetsnelheid

·       Bepaal zelf je tv-pakket

·       Voeg extra opties toe, zoals Safe Online pakket, Movies & Series, Fox Sports, Filmkanalen, CI+ module, specialistische televisiepakketten.

 

Prijs: vanaf €49,50 per maand

De mogelijkheden

Bij Ziggo heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt zo het pakket samenstellen dat het beste bij je past. Het volgende stappenplan kan je daarbij helpen.

 1. Het basispakket: bij Ziggo kun je eerst kiezen uit een basispakket en deze kun je vervolgens verder uitbreiden. Het basispakket kies je voornamelijk om de internetsnelheid, maar bij Ziggo krijg je er ook extra televisieopties bij als je een duurder pakket kiest.
 2. De extra opties: deze basispakketten kun je vervolgens uitbreiden met extra opties. Vaak zijn dit zenderpakketten of kun je een extra mediabox bestellen voor het aansluiten van een tweede toestel. Het onderstaande overzicht geeft een groot gedeelte van de opties die je bij Ziggo krijgt, inclusief de meerprijs.
Extra optie Bijzonderheden Prijs per maand
Extra mediabox Een tweede televisie aansluiten met een mediabox €4
Movies & Series XL Onbeperkt films en series kijken op 50 zenders €11,95
Extra CI+ module Tv digitaal kijken op een tweede or derde tv €2
Safe Online Antivirus software €3,95 – €6,95
FOX Sports Verschillende sportpakketten €12,95 – €24,95
Ziggo Sport Totaal Zes live sportkanalen €14,95
Erotiek 5 erotische kanalen €12,50
Film 1 5 filmkanalen €14,95
Turks 9 Turkse televisiezenders €7,95
Hindi 6 Hindi televisiezenders €15,95
 1. Zelf samenstellen: bij Ziggo heb je ook de optie om zelf je pakket samen te stellen. Dit is handig als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in snel internet, maar geen 129 televisiezenders nodig hebt. Het is altijd goed om even te kijken of je op deze manier niet goedkoper uit bent; voor de zekerheid.
 2. Lange termijn of maandelijks opzegbaar: als laatste heb je dan de mogelijkheid om een contract af te sluiten met een vaste termijn (1 jaar of 2 jaar) of om een maandelijks opzegbaar contract te kiezen. Contracten met een vaste termijn zijn goedkoper, maar met een maandelijks opzegbaar contract heb je meer vrijheid. Je kunt dan elk moment overstappen, mocht je toch met je kabelinternet niet tevreden zijn.

Abonnementen vergelijken

Ben je geïnteresseerd in kabelinternet, maar zijn je opties nog open? Dan kun je via onze vergelijkingstool exact bekijken welk abonnement voor jou het gunstigste of het goedkoopste is. Dit kan je soms tientallen euro’s schelen per jaar.