Decoder

Wanneer je digitaal televisiezenders wilt ontvangen, dan heb je een decoder nodig. Aangezien nagenoeg alle televisie tegenwoordig digitaal wordt ontvangen, moet je dit apparaat bij je televisiecontract aanschaffen. Sommige providers geven je een decoder gratis in bruikleen en bij anderen moet je hier eenmalig een bedrag voor betalen. Het kan ook voorkomen dat je voor de decoder een borg moet betalen die je terugkrijgt als je hem heelhuids weer inlevert. Wil je digitale televisie kunnen ontvangen, dan is een decoder dus een onmisbaar onderdeel van je apparatuur.

 

Hoe werkt een decoder?

Een decoder ontvangt het televisiesignaal in de vorm van enen en nullen. Deze zet het om naar beeld en daar gebruikt het een digitale tuner voor. Veel moderne televisies zijn al uitgerust met zo’n decoder en tuner. Een andere functie van de decoder is het uitlezen van je smartcard. Op deze kaart staat alle informatie wat betreft jouw televisieabonnement. Zo kan jouw aanbieder je pakket elk moment veranderen, mocht je dat willen. Alleen Tele2 en KPN maken geen gebruik van een smartcard, maar doorgaans wordt deze simpelweg bij je abonnement bijgeleverd. In de decoder vind je ook de elektronische programmagids waarmee je exact kunt zien welke programma’s op welk moment van de dag worden uitgezonden. Hiermee kun je ook opnemen en informatie bekijken over deze programma’s.

 

De verschillende soorten decoders

Het type decoder dat je nodig hebt is afhankelijk van de manier waarop jij je televisie ontvangt. Het is onmogelijk om deze uit te wisselen. Er zijn vier gangbare modellen, namelijk

  • IP-TV: de decoder die wordt gebruikt in combinatie met de meeste bekende kabels, zoals glasvezel en alle DSL varianten.
  • DVB-C: krijg jij je televisie via de COAX-kabel, zoals bijvoorbeeld bij Ziggo het geval is, dan heb je deze decoder nodig.
  • DVB-S: heb jij een schotel aan je woning, caravan, camper of boot? Dan heb je deze decoder nodig om digitale televisie te kunnen kijken.
  • DVB-T: voor digitale televisie via de ether wordt een DVB-T decoder gebruikt.
  • HD-decoders: dit is een decoder die wordt gebruikt als je een HD, een Full HD of een 4K Ultra HD-televisie hebt en in High Definition kwaliteit televisie wil kijken. Deze moderne televisies zijn vaak al met een decoder uitgerust, zodat je bij je provider alleen om een smartcard hoeft te vragen.

 

Hoe kom je aan een decoder?

Er zijn drie manieren om aan een decoder te komen. Je kunt zelf een apparaat kopen. Dan moet je wel goed opletten dat je het juiste type koopt en dat je ermee kunt wat jij nodig hebt. Niet alle decoders laten je programma’s opnemen, bijvoorbeeld. Een andere optie is een televisie kopen met een decoder erin verwerkt. De derde optie die je hebt is de decoder van je provider lenen of kopen. Laat je hoe dan ook goed inlichten, omdat de decoder bepaalt hoe gebruikersvriendelijk jouw digitale televisie uiteindelijk zal zijn.

 

Abonnementen vergelijken

Is het tijd voor een nieuw telecomabonnement? Dan kun je hier alvast een uitgebreide vergelijking maken tussen de abonnementen die op dit moment door de providers worden aangeboden. Zo vind je het pakket dat het beste aansluit bij jouw behoeften voor de laagste prijs.